Bir üniversite öğrencisinin aylık masrafı!
Aylar sonra üniversiteye gideceğimden, bir üniversite öğrencisinin aylık masrafı ne olur onu araştırdım. Zaten bu yazımı okuyorsan ya beni bloğumdan sürekli takip ediyorsundur yada arama motorları üzerinden gelmiş olan meraklı bir üniversiteye gidecek olan öğrencisindir. Haklıyım değil mi? Her zaman ki gibi haklıyım.
Öncelikle sizlerle çok basit hesaplamalar yaparak, üniversiteye gittiğimizde cebimizden aylık ne kadar para çıkar buna bakacağız.
Ben dahil bütün üniversiteye hazırlanan öğrenciler yurtta değil evde kalmak ister. Çünkü ev rahattır, özgürlüğünü kısıtlamaz, arkadaş ortamın çok daha geniş ve eğlenceli olur. Bu tabi işin magazinsel kısmı. Biraz da maddi kısmına bakalım.
İl ismi vermeyeceğim ama orta halli bir şehirde üniversite okuduğunuzu düşünelim. İlk sene üniversiteye aileniz ile kayıt için gittiniz. Aile deyince de hemen aklınıza “ben süt müyüm lan” gelmesin. Üniversite, lise veya ortaokula benzemiyor maalesef. Bu yüzden ailen de nerede yaşayacağını görmek ve bilmek istiyor. Bu onların en doğal hakkı. Ve emin ol ileri ki zamanlarda “keşke hiç yanımdan ayrılmasalardı” diyecek, hatta yalvaracaksın içinden kendi kendine.
Artık üniversite eğitim hayatının başladığını varsayalım. Genelde ilk aylar veya üniversitenin ilk dönemi yurtta kaldığından aşırı bir para harcaman olmaz. Etrafı bilmezsin, mekanları bilmezsin. Sadece yemek, kıyafet ve yol paran olacak.
Diyelim ki bu dönemi de bir şekilde hallettin. Yurtta 2 kafadar arkadaş buldun kendine ve eve çıktınız. Evin kirası+bina aidatı 450 lira olsun. Bu evin aylık mutfak masrafı 150 lira olsun. Doğalgaz ise aylık 100 lira olsun. Su, elektrik, internet üçlüsü ise 200 lira olsun. Bu grafiğe göre 3 kişi eve çıkarsanız eğer senin cebinden çıkan para 300 lira olur. Elbette bu 300 lira içine eve alınacak eşyalar için size düşen pay, yol parası, arkadaşlar ile dışarda takılmak için veya topluca başka şehirlere gezmeye gitmek için gereken para, kontör parası, kılıf-kıyafet parası yok! Bunları da işin içine katarsak aylık 700 lira civarı bir harcamanız olur, hatta daha fazla.
Bu hesaplamalarda sizi en karmaşık hale sokacak şey ise yemek olayı. Her gün 1 öğünü dışarıda yiyeyim deseniz, söylediğim 700 lira daha da katlanarak artıyor. Hele ki sigara, alkol vb. şeyler tüketiyorsanız vay halinize. Okumaya mı gidiyoruz yoksa para saçmaya mı belli değil.
Şimdi buraya kadar her şey tamam… Geldik aile durumunuza? Hangimizin ailesi bize aylık 700-750 lira gönderebilir? Bir memur maaşıyla ev geçindiren adamın evine giren para zaten 1250 lira civarı oluyor. Evdekiler ise bu para ile anca geçiniyorlar. Üstüne siz üniversiteye gidiyorsunuz ve 750 liralık bölümünü kendinize alıyorsunuz ve 500 lira eve kalıyor. Bu çok anormal bir rakam.
Anne, Baba, -varsa- Kardeş >>> 500 TL Siz >>> 750 TL
Benim abimde zamanında üniversite okudu. Annemin abime 300 lira para gönderdiğini hatırlıyorum. Bazen soruyorum kendime “abim 300 lira ile nasıl geçindi?” diye… Her gün iki simit + çay ve üniversiteye giderken vereceğin yol parasının aylık toplamı zaten 300 lira yapar.
Telefon-kontör?, kıyafet?, gezmek?, dışarıda bir şeyler yiyeyim demek?, arkadaşlarla takılmak?
Bu soru işaretlerinin hiçbiri çözülebilmiş değil kafamda. Ben gittiğimde nasıl bir hayat yaşayacağım çok merak ediyorum.
Ersin
Bloğuna makale yazıp içini dökerek deşarj olan, Fırat karikatürlerini çok seven, Fenerbahçe aşığı, WordPress ve Advertising hakkında oldukça bilgi sahibi, kaliteli sözleri olan her şarkıyı bıkana kadar dinleyen birisi..
Bana aylık 500 tl yetiyor. Yurtta kalıyorum.
Ortalama aylık 600 tl çok rahat gidiyor.Ulaşım 150 tl,yemek 150 tl,sigara 150 tl, diğer şeyler 200 tl ye yakın bir bütçe kesinlikle gidiyor.Bunlar minunum ücretler:)
Kardeşim evde mi kalıyosun da o kadar para verıyosun onu ogrene bilir miyim
evet. çoğu yurt cemaat ile bağlantılı olduğu için yanlarından bile geçmiyorum.