Otelde staj dönemi nasıl geçer ki?
Malumunuz üniversitede zorunlu stajlar oluyor. Bölümümde halkla ilişkiler ve tanıtım olunca, haliyle bankalarda, otellerde, belediyede veya insan kaynakları departmanı olan yerlerde staj görmek zorunda kalıyorsun. Bende tanıdık vasıtasıyla otelde staj yapmak için kendime yer ayarladım. İnanın staj için yer bulmak ölüm gibi birşey. Eğer tanıdığınız veya iş çevreniz yok ise bulmanız iki kat daha zorlaşıyor. O yüzden demem o ki, yazın staj yapacaksanız eğer mutlaka iki-üç ay önceden kendine staj yapacak yer bul. Yoksa okuldaki arkadaşlarım gibi zorda kalırsın ve kara kara düşünürsün. Gerçekten stajın telafisi de yok. Kesin bulman gerekli, bulduğun yere dosyanı onaylatman gerekli, onaylattığın dosyayı bir de danışman hocana götürüp onaylatman gerekli… Gerekli işler bitmiyor anlayacağın. Bir de bunları yaparken de hızlı olacaksın. Bizim okuldaki çoğu arkadaşımın staj yerini bulamayıp kara kara düşünmesinin nedeni, staj onay tarihinin bir ay önceye alınmasından dolayı. Yani bir hafta sonraya kadar danışman hocaya onaylatmak gerekecek. Ne ara bulacaksın, ne ara onaylatacaksın, ne ara hocana götürüp onaylatacaksın? Gerçekten çok çok zor. Kısaca ya paşa paşa yapacaksın ya da stajdan direk kalacaksın.
Şimdi öncelikli olarak bilgi sahibi olmak isteyen arkadaşlarım için birkaç aşama yazayım. Benim gibi çoğu üniversite birinci sınıf öğrencisi stajın ne olduğunu bilmez, stajerin ne iş yaptığını bilmez, nereden staj yeri bulunur bilmez. Şimdi biraz bu noktalara parmak basayım ben.
Staj yapmak için öncelikli olarak bulunduğun bölüme uygun olan büyük firmaları araştıracaksın. Yani muhasebe bölümü okuyup, gidip stajı otelde yapma. Mali müşavirlik yanında veya özel yerlerde yap. Halkla ilişkiler bölümü okuyorsan üstte belirttiğim gibi otellerde, belediyelerde, özel sektörde veya bankalarda stajını görebilirsin. Staj yerini bulmak için internetten hiç araştırma yapayım deme. Çünkü kimse “stajer arıyoruz” demez. Stajer kişiler hep öğrencilerdir ve öğrenci firmanın ayağına gider. O yüzden direk olarak yüz yüze konuşmayı veya form doldurup vermeyi tercih et. Seni stajer olarak alacak olan firma seni amele gibi çalıştıracak, bundan hiiiç şüphen olmasın. Beni çalıştıracaklar, eminim bundan. Benim stajım 30 iş günü, haftasonlarıyla birlikte 45 gün olacak. 30 iş günü yapacağım stajda inanır mısın ne yapacağımı bile bilmiyorum ben. İşte bu bilinmezlik yüzünden gittiğimiz her yerde bilgisiz gibi kalıyoruz ve insanların eziklemesiyle karşı karşıya kalıyoruz. Turizm bölümünde okuyup da otelde staj yapan arkadaşım “komiden daha kötü görüyor ordaki şefler, patronlar stajerleri!” diyor. Gerçekten böyleyse eğer sıçtığımın resmidir.
Allah staj gören ve görecek olan bütün öğrencilere kolaylık versin…
Ersin
Bloğuna makale yazıp içini dökerek deşarj olan, Fırat karikatürlerini çok seven, Fenerbahçe aşığı, WordPress ve Advertising hakkında oldukça bilgi sahibi, kaliteli sözleri olan her şarkıyı bıkana kadar dinleyen birisi..
Stajyer olmak zordur. Sanayi stajı yapan çırak olur, okul stajı yapan hademe olur, otel stajı yapan da komicik olur. Bunun sonu yok. Ülkemizde stajyerlere köle gözü ile bakılmayıp haklarını tam anlamıyla koruyacak bir mekanizma çıkmadıkça bu düzen böyle devam eder güzel kardeşim. Stajında kolaylıklar dilerim.
Gözüm daha da korktu valla. İnşallah sakata gelmem.
Staj köleleğin modern hali gibi. Mutlaka yasal dayanak istenmeli zaman sınır aranmalı mesela 3 aylık bir staj ve sonrası bir tesekkur yada referans mektubu olmalı yoksa bosa kurek cekmek olacaktır.
Ahocam bende stajerim para vermiyolar
Stajyer olmak bu devirde neredeyse en zor işlerin en başında geliyor. Taban maaşın yarısına çalıştırdıkları yetmiyormuş gibi her işe de stajyerleri koşturuyorlar. Bu düzen daha ne kadar böyle devam eder bilmem ama ALLAH stajyerlere yardım etsin.
Konu stajyer olunca iş verenlerin ve kurumların gözleri ne kadar çok iş yaptırırsak o kadar kar ederiz mantığı işliyor. Bu yüzden çalıştığım iş yerlerinde pek çok stajyer tanıdığım oldu. Özellikle turizm sektöründe stajyerlerin işleri gerçekten çok zordu. Hala da zor. Bu durum değişmedikçe stajyer kardeşlerimiz için staj tam bir işkenceye dönüşmeye devam edecektir.
bir çok arkadaşım var böyle staj yapan uyardım ama dinleyen yok :/
Çok güzel paylasım teşekkürler.
yazı insanı tam kalbinden vuruyor. kimsenin deyinmediği çok ince yerlere parmak basmışsınız teşekkür ederim kendi adıma..
Ben İstanbul Üniversitesi iletişim fakültesi mezunuyum ortalama her sene 100-150 kişi bu bölümü kazanır ve 130 a yakını naylon staj yapar, bence okuldaki iç stajın da hiç bi faydası yok önemli olan insanın içinden gelerek yapması yoksa zorla yaptırmışsın da o stajdan ne hayır gelecek. 🙂
Ktü’de okuyorum ve gerçekten önemli bir ayrıntı. Hocalarda bangır bangır söylüyor staj önemli diye. Adam akıllı bilgi katacak bir staj yeri bulsam bende on numara olacak bana. 🙂
hey gidi staj günlerim 😀
Ben bir üniversite öğrencisi olarak şunu açık söylüyorum insanlar ne öğreniyorsa staj ve üniversite bittiğinde iş hayatında öğreniyor staj dönemi gerçekten naylon yapılmayacak kadar değerli.
İğrenç geçiyor yaaa :SS
Staj yazıda bahsettiğiniz gibi sizlere iş bulmanızda en büyük referans ve işi öğrenmeniz açısından sizlere en büyük artısı olacaktır.
Özellikle iş deneyimlerinden önce hem özgeçmişte önemli bir yer tutar hem de gerçek anlamda tecrübedir staj. Çoğu kere olumsuz bir çok şeyle karşılaşılır ama işin özü zaten bu değil mi?
Mutfağa girmeden, pisliği göremezsiniz..
Staj eğitimin son aşamasında çok önemli bir deneyimdir. Naylon staj kesinlikle yapılmamalıdır. Staj döneminde hem çevre kazanılır hem tecrübe :).
otelde staj dönemi hiç iyi geçmez sanmayın eglenceli ve oldukça öğretici bir süreçtir hem yabancı dil hem iş konusunda.
Staj döneminde bizde cüzzi miktar bir para alıyorduk. Az bir miktardı ama bizim için çok değerliydi 🙂
En güzel anılarımın geçtiği zaman staj zamanlarım 🙂
Lise Yıllarımda yaptığım Stajlar sayesinde çevrem genişledi, Şiddetle tavsiye ediyorum Staj yeri de çok önemli.
alanımda uzmanlaşmak için staj şarttı ama gidemedim ben.
Merhaba,
Bende yıllardır avşa adasında işletmecilik yapıyorum. Bir çok farklı otelde görev aldım. Otele alınan stajerler genellikle turizmcilik ya da otelcilik ile ilgilendirilmiyor. Tamamen farklı dallara çalıştırıyorlar. Yani kısacası ayak işleri ve joker eleman gibi kullanılıyor. O anda neye ihtiyaç varsa onu yaptırıyorlar. Personeller yanına alıyor kendi işini yaptırıyor. Malesef müdüriyet denedimi fazla olmadığı için staj gören kişileri personeller çalıştırıyor.
Saygılarımla.
Staj dönemim 3 sene sürmüştü turizmde yapmıştım transferman olarak baya zor geçti ancak yeni çevreler yeni kişilerle tanıştım. Tanınırlıgım artmıstı ısmımle hıtap edılmeye baslanmıstım guzeldı..
Ah ah sormayın bir müdürüm vardı hem söverdi hem de işi öğretirdi teşekkür ederim o müdürüme iş hayatımı sevdirdi bana
gerçekten söylediğiniz her konuda haklısınız. Naylon staj yapmak sıkıntı yaratabiliyor. Paylaşımınızdan dolayı teşekkür ederim.
Aklıma otelde yaptıgım staj geldi. Az bavul taşımadım 🙂
Staj çok önemlidir, genç insanların bir işi öğrenmesinde kavramasında hayati önem kazanmaktadır. rent a car işinde staj çok da önemli değildir.
Stajyer arıyoruz ancak gelen yok ne yaman çelişki, sektörde çalıştıracak eleman bulamıyoruz 1200 maas + sigorta + yemek + yol + prim vericez diyoruz arayan soran yok… İnsanlar iş begenmıyor
stajımı bir seyahat ecentesinde yaptım, bana çok şey öğretti. emir almayı bir görev başarmayı ve o görev sonucunda size gelen olumlu tepkiler üzerine daha iyi şeyler başarma arzusu.
staj konusunda deneyimsizim beni kovdular yapamadıgım ıcın
çok başarılı bir gençtim
Otel Stajı arkadaşlar çok vahim sizleri korkutmak istemem ama bir nevi çıraklık artık gerçi otelden otele değişir artık bunuda unutmamak gerekir her yer aynı değil