Kayıtsız telefon için pasaport kayıt aşamaları
Biliyorsun ki adamım artık yurtdışından getirilen telefonlar için kayıt yaptırmak gerekiyor. Ve yeni çıkan telefonların çoğu artık pasaport kaydı istiyor. Eskiden imei numarası düştüğü zaman kolayca telefoncu abilerimize gidip 3-5 lira karşılığında farklı telefonun imei numarası attırabiliyorduk. Fakat yeni çıkan telefonlarda buna engel koymuşlar. Özellikle son dönemde çok popüler olan ve herkes tarafından kullanılan Apple ürünleri kesin olarak pasaport kaydı istiyor. Pasaport kaydı neden ülkemizde bu kadar ön planda hiç düşündün mü? Çünkü, ülkemizde teknolojik ürünlerin fiyatları normalden çok yüksek. O yüzden insanımız yurtdışından alıyor, getiriyor ve kaydını yaptırıp kullanıyor. Elbette, bu cihazlar TR garanti kapsamında olmuyor ama sonuçta cihaza ihtiyacı olan kişi, bu ihtiyacını ucuza kapattığı için memnun kalıyor. Sonrasında ki yazılımsal ya da donanımsal sorunlarda ise ortada kalıyor orası ayrı bir durum tabii.
Pasaport kaydı artık günümüzde çok değerli hale geldi gerçekten. Öyle bir durum ki 2 bin liralık telefonu olan kişinin, 120 liralık pasaport kaydına ihtiyacı oluyor ve pasaport bulamıyor. Haliyle telefonu kullanamıyor. Bildiğin üzere pasaport kaydı yaptırmak için, kişinin ülkeye girişinden 1 ay sonrasına kadar zamanı oluyor. 1 ay içinde ülkeye giriş yapmış birini bulmak da gerçekten çok güç, hele ki ülkemizde. Bu yüzden imei harç ücretinden de yüksek kâr isteniyor kayıt için. 119.5 TL olan (artık 149.5TL) kayıt masrafı, başka birinden ücretli pasaport temin etmek istediğinde 350-400 liraya kadar çıkıyor. Aradaki rakam pasaport sahibinin kârı oluyor. O yüzden, kayıtsız telefon almayı düşünüyorsan mutlaka hazır da pasaportun bulunmalı ve gerekli özellikleri taşımalı.
Şimdi gelelim pasaport kaydının aşamalarına. Pasaport kayıt aşamaları aslında basit. Sadece bilmeyenler için karışık ve zor görünüyor. İçimi bu kadar döktükten sonra başlayalım artık aşamalara…
Gerekli olan belgeler:
– Kayıt yapılacak olan telefonun imei numarası
– Kayıt yapmak için pasaport
– Pasaport sahibinin e-devlet şifresi
– 119,5 TL imei harç ücreti (yeni harç ücreti 149.5TL)
– 10 lira (yürümeyip dolmuşa bin diye bu para, kalanına da simit al ye, bu kıyağımı unutma)
İlk olarak vergi dairesine gidiyorsun. Vergi dairesinin yerini bilmiyorsan anlaşmalı olan bankalardan birine gidip imei numarasını ver ve harç parasını yatır. Anlaşmaları bankalar hangileri diye bir soru sorduğunu duymayayım, neredeyse bütün bankalarla anlaşmalı. Sadece afilli hava katıp anlaşmalı bankalar demişler o kadar. Harç ücretini yatırdıktan sonra ptt uğra ve 3 liradan bir e-devlet şifresi al. (yalnız bu şifreyi sadece pasaport sahibi alabilir. eğer o gün pasaport sahibi yanında olmayacak ise önceden ayarlayıp şifreyi al.) Şimdi doğru simitçiye. 3-5 simit al ve dolmuşa binip eve doğru yol almaya başla. Eve geldiğinde hemen geç internetin başına. E-devlet sitesine gir ve bu site üzerinden işlemleri tamamla. Tüm işlemler eksiksiz halledildiyse 1-2 saat içinde telefonun aktif hale gelecektir.
Dipnot: Eskiden operatör bayilerine 5-10 lira vererek pasaport kayıt işlemleri yaptırılırdı fakat artık sadece e-devlet üzerinden yapılıyor. Birçok operatör bayisi artık bu işi yapmıyor. Yapan bulsan bile 3-4 güne ancak telefon aktif oluyor. O yüzden kendin yap kaydını.
Yeni ek:
Yazımı yazalı 3 yıl olmuş. Haliyle geçen bu süreçte kayıt ile ilgili yeni güncellemeler yapıldı. Bunlara kısaca değineyim.
İlk olarak harç fiyatında artış oldu. 119,5TL olan ücret her yıl belli bir miktar artarak yükselmeye başladı. Sene oldu 2017-Kasım ve harç ücreti şuan 149.5TL. Kayıt yaptırmak için bu bedeli ödemek zorundasınız. Ayrıca yazımı yazdığım dönemde kayıt yaptıracak kişinin ülkeye girişinden itibaren 1 ay süresi bulunuyordu kayıt için. Fakat bu süre 120 gün yani 4 aya uzatıldı. Eskisi gibi E-devlet üzerinden anlattığım şekilde hızlıca kaydınızı tamamlayabiliyorsunuz.
Ersin
Bloğuna makale yazıp içini dökerek deşarj olan, Fırat karikatürlerini çok seven, Fenerbahçe aşığı, WordPress ve Advertising hakkında oldukça bilgi sahibi, kaliteli sözleri olan her şarkıyı bıkana kadar dinleyen birisi..
Yurt dışından telefon alma mantığı çok güzel , fakat yurt dışından telefon almayı kimseye tavsiye etmiyorum. Çalınma ve garanti kapsamı dışında olması beni vazgeçiren nitelikleri taşıyor. Yurt dışında yaşayanlar zaten telefona herhangi bir ücret ödemiyor.
Cep Telefonu konusunda çok fazla bilgiye sahip değilim fakat bu yazıyı okuduktan sonra Yurt dışından alınan telefonların alındıktan sonra nasıl bir süreçten geçtiğini öğrendim. Teşekkür Ederim..
Bu makale bana oldukça yararlı geldi. Herkesin faydalanması için paylaşıyorum. Teşekkürler 🙂
pasaport olduktan sonra gerisi kolay sanırım. çok yardımcı oldu bu paylaşım. teşekkürler
Pasaport olayı gerçekten çok iyi. Yurtdışından ucuza aldığımız telefonu türkiye de pasaport kaydıyla rahatlıkla kullanabiliyoruz
E-devlet üzerinden işlemlerin gerçekleşmesi büyük kolaylık teşekkürler.
E-devlet üzerinden bir cok işlem zaten yapılıyor paylasım için teşekür ederim
bu pasaport kayıt olayı bana gore tamamen sacmalık olarak gelıyor ya teknolojı cagındayız ıstıyen ıstedıgı yerden alsın
Bu makale bana oldukça yararlı geldi. Herkesin faydalanması için paylaşıyorum. Teşekkürler
Başıma geldi bu olay pasaportlu biri gerekiyormuş buldum harcı yatırdım sonra bu pasaportlu kişi 2 aydır giriş yapmış dedi ve param yandı gitti 🙂
samsungları 50 liraya kırıyorlar. kayıta gerek yok :))
Teşekkürler, faydalı bir paylaşım olmuş.
kaliteli paylaşım işime yarayan bir yazı teşekkürler.
E-devlet üzerinden kolaylıkla halledebilmemiz güzel olmuş teşekkürler.
yararlı bir yazı olmuş elinize bileğinize sağlık.Teşekkürler
E-devlet üzerinden kaydedilmesi bayilere ödenen parayı en azından ortadan kaldırıyor. Güzel teşeküürler bilgi içinn.
Yurt dışından telefon alma mantığı çok güzel , fakat yurt dışından telefon almayı kimseye tavsiye etmiyorum. Çalınma ve garanti kapsamı dışında olması sıkıntılı bir durum.en iyisi ülkemizden almaktır
En iyisi adam gibi kendi ülkenden almak hem ülke ekonomisi için hem garantisi için 🙂
Türkiye’de bi ton para vereceğime yurtdışından alıp pasaporta kaydettiririm. Daha mantıklı.
bilgilendirici yazı için teşekkür ederim arayıpta bulamadığım bir bilgi
Yararlı bir yazı olmuş teşekkürler.
tamda aradıgım bir konu cok teşekür ederim üstadım.
Kayıtsız telefonlar için pasaport işlemleri konusunda yeterli bilgiler vermişsiniz. Bu konuda size teşekkür ederiz. Ancak telefon numaralarının tam anlamı ile öğrenilmesi adına operatör sorgulama işlemlerinin da yapılması gerektiğini eklemek istiyorum kolay gelsin.
Kıbrıs ve Gürcistan gibi pasaportsuz girip çıkılabilen ülkeler için de aynı işlemleri yapmak zorunda mıyız acaba? Özellikle Kıbrıs’ta cep telefonları Türkiye’deki fiyatlara göre bi tık daha ucuz. Sanırım onu da işletme ücreti ile dengeliyorlar.
Oradan kağıt veriyorlar. Onunla birlikte başvuru yapıyorsunuz. 6 ay geçerli bu kağıt.